Saturday, September 24, 2011

Made In Malaysia......

Assalamualaikum....dan Salam 1Malaysia..

Today aku nk bercakap mengenai barang buatan Malaysia.Ahh ni jugak tajuk untuk ak buar presentation for PUBLICSPEAKING nanti..

Bercakap mengenai barang yg tertulis Made In Malaysia ramai diantara kita xnak dan kurang yakin dengan product buatan negara sendiri.Kalau di Jepun,Korea dan US rakyat negara mereka lebih menyokong barangan keluaran negara masing-masing.Mereka bangga bile guna dan beli barang buatan negara meraka.Meraka tidak membanggakan product luar seperti rakyat kita.
Kalau di Malaysia barangan luar lebih dibanggakan.Sesetengah tu sanggup membelanjakan wang beribu-ribu ringgit utk beli barangan import tu.Kalau pakai baju or seluar pon mesti tanya ni made in mana ni??Kalau kata made in Malaysia ramai yg buat dek jew...tapi kalau kata ni made in USA ramai mesti kata 'Wahh class ko JAH'.

Tapi yg aku hairanye ramai pulak rakyat kita ni xnak beli product luar like china,thailand or Indonesia.Bagi meraka tu xde class.Kalau setakat Thailand or China pakai 2hari dah rosaklah apelah.Pelik aku mereka bangga dgn barang luar negara tapi bile masuk negara2 mcm tu xnk pulak.
Bagi akulah product from Malaysia xde lah teruk sangat.Yang menyebabkan rakyat kita ni xsuka dan kurang minat untuk membelinya kerana maybe meraka anggap bile barang tu murah maka quality nye xbagus...dan yg mahal tu qualitynye bagus.
Bile barang luar mahal mereka sanggup beli tapi bile product kita mahal sikit je dah mula bising.

(Sebenarnye aku pun suka jugak beli barang luar negara)
ape sebabnya 'Lu Pikir Lah Sendiri'
MADE IN MALAYSIA.......(sokonglah barangan MALAYSIA)