Tuesday, August 20, 2013

haram?

helo lama bhai xmenaip since keje ni susah benor nk update blog lagi pon have no idea wht should i talk.
ok baru-baru ni kerajaan melalui majlis fatwa kebangsaan telah memutuskan shisha itu haram.

Ramai dalam kalangan remaja termasuk aku sendiri knp diharamkan shisha dan dilarangkan penjualanye sedangkan rokok juga bahaya untuk kesihatan boleh dijual secara terbuka diseluruh negara?

Ape yg saya tahu pengharaman jualan shisha di gerai2 di seluruh Malaysia adelah disebabkan penjjualan shisha itu tidak menguntungkan kerajaan sebab xde tax dikenakan keatas setiap shisha tu. so sebb tu shisha diharamkan. Kalau nk dikatakan shisha tu lebih bahaya dr rokok aku rasa samaje sebab ke2duanye tidak membawa manfaat keatas tubuh badan kite terutama remaja.

Perlu di kaji semula sepatutnye kerajaan juga mengharamkan penjualan rokok secara terbuka atau terus menaikan hari tax rokok kepda 80% berbanding sekarang yg hanya 50%. Kalau dilihat rokok mudah sgt dibeli oleh budak2 sekolah tanpa rase bersalah juga diorang smoke di public.

Tapi itulahkan dimana rokok tidak diharamkan sebab jumpal tax yg diperolehi kerajaanberjuta2 ringgit dan kerajjaan tidak sesekali menghramkan penjualan rokok ini. Yang diharamkan hanyalah shisha yg rata2 dalam kalangan kite isap shisha maybe 2-3 kali je seminggu berbanding rokok hari-hari.

Begitu juga dgn rokok eletronok disebabkan tiada cukai dikenakan keatas bende tersebut maka jualan nye juga dilarang sama sekali dgn alan yg sama ia lebih bahaya dr rokok biasa. ermm  ape2 pon diingatkan kpd semua lah genari pelapis negara bahaya semua tu pon memnag bahaya so pikir2kan lah.

Assalamualaikum.