Sunday, October 27, 2013

Remaja Bawah Umur Dah Jadi Gay...

i
su hangat di mana2 je..homosexual...

gay dgn lesbian ni sebenarnya pernah dikategorikan sebagai mental illness atau 'sakit jiwa' dalam dunia medik..tapi skang almaklumlah, dunia dah makin rosak..topik ni dah dibuang daripada beberapa subjek pelajaran psyhologist/psychiatry dan dianggap normal pulak akhir2 ni..hancussss...

tapi,hakikatnya..semuanya bermain dalam minda je..naluri terlebih perasaan 'pelik' pada kaum sejenis tu mungkin ada sket waktu kecik, tapi lama2 makin berkembang, membiak sebab faktor2 lain yg anda semua pun boleh pikirkan sendiri..sama macam sakit jiwa yang lain, ada precipitant factor dan perpetuating factors nya..tambah2 bila jauh dhn Tuhan..pemikiran lebih liberal takde panduan..

rasanya benda ni dah lama jadi pun kat budak2 bawah umur..cuma akhir2 ni je nampak obvious sebab diorang dah makin berani expose dekat media..cam fb ke blog ke..(rasanya masa zaman sekolah dulu pun mesti korang pernah kenal lesbian atau gay kat sekolah lama kan?)--> dan mungkin anda juga pernah digoda oleh golongan sebegini..scary kan??

point saya ialah, disebabkan homosexual ni pernah dikategorikan sbg mental disorder, maka rawatan terbaik pada masa tu tak lain tak bukan kaunseling lah..atau medical term nya, cognitive behavioural therapy dari psychologist..ni bukan kaunseling cam kat sekolah tu..ni kaunseling berkala..bukan doctor yg cakap banyak, patient yg banyak luahkan perasan dan berfikir..bagi peluang kepada mereka2 ni explore diri mereka dan akhirnya ubah cara pemikiran yang 'negatif' dan cuba pikir kesan2nya..lebih senang jika orang tu beragama Islam atau ada agamalah..terapi yang terbukti berkesan untuk sgt ramai orang yg ada masalah ni sblm ni..percayalahhh..

patutnya terapi camni dah mula masa baya2 remaja nilah..tapi tak tau camne nak buat gak kat malaysia..sebab kat malaysia kalo parents dapat tau anak diorg gak/lesbian, memang diorg tak boleh terima dan tak percaya je..takdenya diorang nak hantar anak dia buat rawatan untuk benda camni..sepatutnya kalo anda kenal saper2 yg ada masalah camni, elok ajak jumpa psychologist awal2 lagi..dan paling penting, jgn salahkan adik2 tu 100%..cuba paham dan kenal jiwa diorang tu yg confuse...

memang sedey bila org yg kita kenal tambah2 ahli family kita jadi camni..tapi jgn pulaukan, jgn marahkan diorang..sebaliknya kena bimbinglah mereka ni, bukan dibiarkan dan bukan dibebelkan..

mesti ada gak antara anda2 ni semua yg ahli familynya camni ataupun pernah jadi camni kan?? sanggup tak org gelakkan diorang macam mana org gelakkan adik2 ni kat IM?

info by http://ping.busuk.org