Wednesday, March 13, 2013

Teens & Cigarettes

Asssalamualaikum.

Merokok? Activity ni dalam kalangan remaja kita sekarang maybe dah xde ape2 dah sebab kite dah terbiasa. Kalau budak sekolah smoking depan orang dewasa tanpa rasa takot-takot pon itu boleh dianggap normal sebb otak kita kata dunia dah maju.. Ahh

I have no idea to talking about this but aku just nk bagi tau lah  di US iaitu negara pengeluar rokok terbesar dunia boleh dikatakan melarang penduduknye merokok. Kalau kite pergi sana kebanyakan tempat-tempat awam di sana adelah kawasan larangan merokok. Ini jauh berbeza dengan US ketika zaman 60's dimana iklan-iklan rokok boleh disiarkan malahan dlm citer cartoon skali pon ade tunjuk cartoon tu merokok. Tapi bila saintis-saintis mereka dan mereka rakyat amerika sendiri sedar akan bahaya merokok, mereka menguatkan kuasakan laws untuk melarang dan mengurangkan rakyat-rakyat mereka merokok.

Mereka menaikan harga rokok dr USD5 kpd USD12-USD15 sekotak sekarang. Malahan advertisement board berkaitan dengan rokok jugak diharam kan dan penjualan rokok hanya tertumpu di kawasan pub2 dan club2 saje.Mereka juga warga Amerika xkan merokok diluar kwsan pub dan club kerana mereka malu dengan rokok.

Tapi berbeza dengan kita.. Kita bangga smoke didepan orang ramai konon nye macho, jantan lah dan berbagai2 lagi.  Dan bile harga rokok naik kite sering kali menyalahkan kerajaan kononye makan duit rakyat.. AKu xsalahkan perokok sebb perokok bukan jahat. Tapi kalau difikirkan balik kafir menggunakan rokok untuk membunuh kita sedangkan mereka hanya buat tp xisap pon rokok tu. Malahan keuntungan rokok berlipat kali ganda. Bayangkan cost untk buat rokok sekitar 1sen each but mereka jual $1 each dan perokok akan addict dengn rokok tersebut.

Remaja sekarang aku lihat ramai merokok di sekolah, luar kawasan sekolah dgn berpakaian sekolah. Kok ye pon nk smoke biarlah keje dulu. hehehe..
Skarang malaysia juga sudah mengikut jejak US dgn mewujudkan banyak kawasan larangan merokok dan mcm2 lg bwk akta tembakau...

(jgn lupa tgok video pasal remaja n rokok di indonesia)