Wednesday, September 19, 2012

Kejujuran dalam Sebuah Persahabatan.


Kejujuran Dalam Sebuah Persahabatan.
Assalamualaikum dah salam sejahtera.
Alhamdulillah ketika aku mencari idea untuk tajuk  dan artikel ini aku baru saje selesai menonton movie tentang persahabatan. Citernye xperlulah aku huraikan panjang lebar tp pengajaran yg aku dpt dr citer ni adalah pentingnya kejujuran dalam esebuar perhubungan sama ada hubungan persahabatan mahu pun hubungan cinta.
            Bagi aku kawan,teman,member,sahabat mempunyai makna yg sama tp erti yg berbeza. KAWAN - dimana kita mengenali seseorang itu dan bekawan mcm biasa tidak terlalu rapat mahupun erat.
Manakala SAHABAT - bagi aku ia adalah hubungan mengenali seseorang dengan lebih dekat.Kita tau semua hal menganainya tiada yg tersembunyi mahupun disembunyikan. Sahabat bererti kita bersedia susah senang bersama. Bak kata pepatah kwn ketawa senang dicari tapi kawan yg bersedia menangis bersama kita ia amat sukar untuk dicari.
Kawan yg susah bersama kita akan aku anggap dia adelah sahabat. Aku membesar di kawasan desa dimana di sana xde ape yg boleh aku lakukan jika tiada kawan. Dari aku kecik aku berkawan dgn seorang teman karib aku, die tua setahun dari aku dan yg penting die perempuan. Waktu aku masuk darjah satu sampai darjah lima kiteorang pegi dan balik sekolah bersama. Di sekolah pulak kiteorang memang rapat sampai satu tahap cikgu-cikgu dan kwn-kwn aku ingatkan dia kakak aku. Semua orng ingat mcm tu tapi hakikatnye kami adelah jiran dan persahabatan kami memang rapat giler.
Waktu die form 1 aku keeorangan dan 1st sem waktu darjah enam memang susah untuk aku bergerak sendirian tanpe sahabat aku tu. Rasa macam aku xde ape2 kosong. Tapi aku kene terima hakikat yg aku terpaksa ikut haluan hidup aku sendiri tanpa nya. Dan hingga ekarang kiteorang still bekawan tp hubungan itu tidak lagi seperti dulu. Oleh kerana semua dah meningkat dewasa masing2 dah ade rasa malu nk betegur sapa walaupun kami jiran dan pernah jadi sahabat karib dlu.
Itulah memory yg xakan aku lupakan. Persahabatan itu indah jika kita jujur dalam sebuah persahabatan. Jujur bermaksud, kita xkhianati sahabat kita tu dan bagi seluruh kepercayaan kpd nye, dan kite jugak perlu percaya kpdnya.
Kini aku ade ramai jugak kawan tp untuk cari seorang SAHABAT amat sukar kerana biasanya mereka suka mengkhianati kite. Lagipun jika kwn ramai aku terpaksa menjaga hati semua pihak coz xsemua kwn kita like each other. The bottom of that aku berkawan dgn sape yg mahu kawan dgn aku je, sebab aku boleh terima semua jenis mereka asalkan mereka sudi berkawan dgn aku.
Ikhlas dan jujurlah dalam sesebuah persahabatan kerana ia akan mengukirkan senyuman sepanjang persahabatan itu. Jika kita mula dengan pengkhianatan atau pembohongan ia hanya manis pd awalnye tetap pahit selama-lamanya…………..
##Bagi aku xperlu ramai kwn jika kita ade SAHABAT SEJATI..